L’exposició fotogràfica «La memòria dels barris Fortuny, Juroca, Montserrat i Parcel·les Casas»

divendres, 19/12/2014 - 11:36h

L’exposició fotogràfica itinerant, «La memòria dels barris Fortuny, Juroca, Montserrat i Parcel·les Casas», organitzada per l’Àrea de Benestar Social, s’inaugura aquest divendres 12 de desembre a les 18:00h al Centre Cívic Migjorn. A l’acte hi assistiran l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, la regidora de Participació i Gent Gran, Àngela Tello, i el regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio. Més endavant, està previst que aquesta mostra es pugui veure a altres equipaments.

L’exposició, que recull unes quaranta fotografies antigues, la majoria en blanc i negre, ha estat realitzada a partir de les aportacions de familiars i veïns dels barris del districte V, la zona sud de la ciutat. I respon a un projecte d'acció comunitària de dinamització dels barris Fortuny, Juroca, Montserrat i Parcel·les Casas, ubicat al Centre Cívic Migjorn, impulsat per lÀrea de Benestar Social i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

La regidora de l’Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora de manera molt positiva aquest projecte comunitari: «agraeixo a totes les persones que han treballat conjuntament en aquest projecte i aquesta exposició que dóna a conèixer la història d’aquesta zona de la ciutat als nous veïns i a la resta de ciutadans de Reus i que també aporta un valor afegit de treball en comunitat amb l’objectiu de promoure la convivència i l’autoestima de tot el veïnat, els de tota la vida i els que hi viuen des de fa poc, en moments de dificultats”.

L’acció comunitària
L’acció comunitària és una estratègia d’intervenció fortament arrelada en les polítiques impulsades des de la Unió Europea. Es tracta d’actuacions que reforcen la cohesió social de les ciutats i que es focalitzen en zones geogràfiques específiques on convergeixen tot un seguit de dèficits socioeconòmics.

L’exposició 
Una cinquantena de veïns de la zona han col·laborat en aquest projecte, ja sigui amb la recollida d’imatges antigues com amb els comentaris sobre les mateixes. L’exposició fotogràfica es una mostra del treball comunitari que es porta a terme cada dia durant tot l’any i que té com a objectiu promoure la convivència entre el veïnat i la participació activa dels veïns en la vida social dels seus barris.

Per això, ara aquest treball de memòria que ha servit per conèixer els orígens d’aquests quatre barris del sud de la ciutat i la vida quotidiana dels seus habitants, continuarà en els propers mesos amb un plantejament de futur, en què els veïns expressaran com volen que siguin els seus barris en un futur immediat.

L’exposició consta de 7 plafons que aporten informació gràfica i documental sobre la vida quotidiana d’aquesta zona de la ciutat de Reus des dels orígens rurals fins al creixement urbà actual. Els cinc temes tractats són:

  • Els orígens del paisatge
  • Comunicacions i transports
  • L’autoconstrucció
  • Festes i tradicions
  • Gent del barri

A la mostra es poden llegir frases que descriuen com era la vida als barris a mitjans del segle passat com, per exemple, aquestes dues: «Llavors ens coneixien tots i es vivia molt al carrer on passaven llargues tardes d’estiu fent petar la xerrada”, “Les famílies hi vivien quan no estava la casa acabada El més important era techar, posar-hi el sostre, la teulada. Hi faltava la connexió d’aigua, la de llum, les clavegueres».

affiliate link tracePatike – Nike Air Jordan, Premium, Retro Klasici, Sneakers , Iicf